The Writer

Photobucket
- Eli @ Niri -
- Malaysian -
- Civil Engineering's Student -
- Freely to leave a comment or shout below :) -

April 16, 2013

After a month of it (copied from my previous blog - October 6, 2010)

 Bismillahirahmanirahim. Hopefully this will explain everything from the beginning for the time being. Perhaps I will continue to tell further in another entry.

 *****

Today I feel likes to write in my mother tongue again.

Sebulan telah berlalu. Pada sesiapa yang telah berjumpa dengan ku in personal pasti tahu apa yang ku maksudkan. Ya, aku sudah & masih dalam proses perubahan atau hijrah. Aku sudah mula bertudung. Perasaan ku berbaur. Syukur kehadrat Ilahi disamping takut. Kenapa aku berkata sebegitu..? Aku terasa masih goyah & mungkin boleh menoleh kebelakang. Nauzubillah. Minta dijauhkan. Reaksi orang disekeliling ku..? Biasa la mulut orang kan.

"Kau dah bertudung..? Apa mimpi kau..?"
"Ni setakat pergi kelas je ke permanent..?"
"Assalamualaikum. Afiq (bukan nama sebenar) nak tanya Eli kenapa tiba2 berubah. Ni kena cakap ala2 Nur Kasih la dengan Eli lepas ni"
"Dah insaf..? Ke sebab nak tutup rambut blonde..?"

Banyak lagi la kot sindiran yang ku terima. Tetapi aku terima semua tu sebagai cabaran & semangat untuk aku buktikan pada diri sendiri & semua orang aku mampu buat. Tujuan ku hanya satu, mencari keredhaan Allah SWT. Pasti ada yang tertanya2 kenapa tiba2 aku terus berubah. Ye la dah nak habis ramadhan baru pakai tudung. Selalu orang ambil berkat awal2 Ramadhan untuk melakukan perubahan tu. Apa yang terjadi sebenarnya..? Siapa suruh..?

Bermulanya semua ni sewaktu aku berada di tahun kedua matrikulasi. Pada suatu hari, aku terlibat dengan satu program yang mewajibkan aku untuk bertudung. 'Sepuluh Tahun Program Matrikulasi' kalau tak silap aku. Aku bertindak selaku penyambut tetamu. Sewaktu makan malam, aku berjumpa dengan PPHEP tempat ku itu, yang dikenali sebagai En. Khai. Beliau membisikkan di telinga ku, 'Kan cantik kalau terus macam ni'. Aku tergamam. Ianya seumpama nasihat seorang bapa yang telah kenal ku sejak aku di tahun pertama di matrikulasi lagi. Tetapi aku masih tegarkan hati ku. Dalam masa yang sama, aku mula mengumpul koleksi selendang. Aku tak tahu kenapa, tapi aku terasa seperti ada magnet untuk melihatnya setiap kali aku keluar berjalan di kedai2. Online shopping juga menjadi pilihan ku.

Bercakap pula tentang siapa yang menyokong. Dia seorang teman yang ku kenali di tempat ku menuntut ilmu. Masih teringat lagi lokasi & waktu kami memperdebatkan tentang ni. Di ruang mesin basuh sewaktu menunggu giliran untuk membasuh, Ramadhan yang lalu, dia telah memberi aku semangat untuk berubah. Seberapa banyak alasan yang cuba ku bangkitkan, dia tetap berjaya mematahkan kata2 ku. Dia ialah teman sebilik ku, Sue. Aku amat berterima kasih kerana dia mampu membuka mata ku untuk terus pandang kehadapan. Disamping Sue, beberapa orang rakanku yang lain juga pernah membincangkan isu berbangkit ni. Mereka la yang tak jemu2 membahaskannya dengan ku.

Jangan salah tafsir. Aku berubah kerana Allah tetapi dibantu oleh tulang2 belakang ku. Aku juga melihat rakan2 ku yang mampu berubah sebelum ku. Beberapa orang rakanku yang free hair sewaktu aku mula mengenali mereka boleh berubah dan Alhamdulillah kekal hingga sekarang. Aku tahu hijab ku ni masih tak sempurna tapi aku memerlukan masa dan kekuatan untuk terus kekal sebegini. Insya Allah berubah kepada tudung labuh pula. Siapa yang tak mengimpikan untuk menjadi serikandiNya. Aku masih terlalu mentah. Bak kata orang, perempuan yang dah lama bertudung labuh pun boleh berubah berpakaian seksi, ni kan aku yang hanya baru sebulan memakai tudung. Nauzubillah.

Harapan ku hanya satu, sudah2 la kepada mereka yang asyik mengata dibelakang ku, selalu bertanya2 sebab apa aku tiba2 berubah, kerana siapa aku mengambil keputusan ni & macam2 lagi bunyi yang membingitkan telinga ku. Hentikan la andaian dan tomahan korang semua.
No comments: